Dr. Schär Türkiye’deki ilk fabrikasını açtı
Dr. Schär, İstanbul Sancaktepe’deki fabrikasıyla glutensiz ürünleri daha ulaşılabilir hale getirmeyi ve Türkiye’yi glutensiz gıda üssü haline getirmeyi hedefliyor.
100 yılı aşkın süredir glutensiz gıda konusundaki uzmanlığıyla Dr. Schär, glutensiz gıda markası Schär’ın Türkiye’deki ilk fabrikasını açtı.
Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Sancaktepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Ercan Yazgı, Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Hale Özbaş, İstanbul Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Dr. Schär Kurucu Lider Ulrich Ladurner, Dr. Schär Türkiye İcra Kurulu Lideri Werner Strobl , Dr. Özgür Erdoğan, Schar Türkiye Genel Müdürü, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Binnur Okan Bakır, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Demirci, çok sayıda uzman diyetisyen, Çölyak hastaları, Çölyak derneklerinin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Açılışta konuşan Schar Türkiye Genel Müdürü Dr. Özgür Erdoğan, Schär olarak geniş çalışma portföyüyle Çölyak hastalarının ve çeşitli sağlık nedenleriyle glutensiz beslenmeye ihtiyaç duyan bireylerin yanında olduklarını belirtti.
Erdoğan, “Artık Türkiye’ye yaptığımız yatırımla ürünlerimizi daha ulaşılabilir hale getiriyoruz. Fabrikamızda Schär markasının en çok tercih edilen ekmekleri; pan blanco beyaz ekmek, pan multigrano tahıllı ekmek, pan rustiko ekşi mayalı, çok tahıllı, En sevilen unlardan esmer ekmek ve Mix Ekmek. Mix C Patisserie ve Mix Farina üretiyoruz. Bunlarla birlikte atıştırmalık kategorisindeki iki yeni ürünümüz Nigotti Çörek Tohumlu Kraker ve Quinotti Quinoa Kraker’in üretimine başladık.” söz konusu.
Türkiye’ye yaptıkları yatırımla özel beslenme ihtiyacı olan bireylere daha fazla destek olmayı ve ülke ihracatına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yaptığımız bu yatırımla glutensiz beslenen bireylerin hayatına dokunurken, ülkemiz ekonomisine de katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Halihazırda Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Cezayir, Irak, Pakistan ve Ürdün’e glutensiz gıda ihraç ettiklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu faaliyetleri artarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Amacımız Türkiye’yi glutensiz gıdada da üs haline getirmek ve ülkemizin glutensiz gıda alanında lider birkaç ülke arasında yer almasını sağlamaktır. Schär olarak, Dünya çapında 18 farklı lokasyonda, 11 ülkede, özel beslenme ihtiyaçları olan insanlara yönelik analizler üretiyoruz.
Bugün fabrikamızla üretime başladığımız Türkiye’de 2019 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Kısa sürede yakaladığımız bu ivme, Avrupa pazarında olduğu gibi Türkiye’de de sektör liderliğimizi güçlendireceğimizin sinyalini verirken, Türkiye’yi glutensiz gıda merkezi yapma hedefimizin de çok uzun vadeli olmadığını gösteriyor.”
Firmalarında 47 kişinin çalıştığını belirten Erdoğan, “Bu konuda bir büyüme olacak. Bunun dışında yatırımlarımız devam edecek ve önümüzdeki dönemde farklı kategorilere geçtikçe teknoloji ve otomasyona daha fazla ağırlık vererek farklı kategorilere gireceğiz. Şirketimiz veya mevcut iş hacmimizi genişletebiliriz.” dedi.
“Umudumuz, birlikte kaliteli işler üreterek pazarın daima büyümesi olacaktır”
Erdoğan, “Üretime yeni başladığımız için bir seçim yapmak zorunda kaldık. Aksi halde Dr. Schär uluslararası alanda birçok farklı kategoride işler üretiyor. Ancak Türkiye pazarının özel ihtiyaçlarına baktığımızda biz şu şekilde başladık: Ekmek ve un gibi temel ürünler. Şu anda ekmekte üç çeşit ürün üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Firma olarak glutensiz üretimde konvansiyonel un sektöründen teknolojik olarak farklılaştıklarını belirten Erdoğan, “Glutensiz pazarında rakiplerimizi görüyoruz. Bu anlamda yerli rakiplerimiz de var. Temennimiz şu ki; Birlikte kaliteli ürünler üreterek pazar her zaman büyüyecektir.” açıklamayı yaptı.
Glutensiz gıdanın ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve ilk sinyalleri almaya başladıklarını kaydeden Erdoğan, “Ortadoğu ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere ve Rusya’ya ihracata başladık. Bu sayı hızla artıyor. Hemen hemen her ay birkaç ülkeyi ihracat portföyümüze ekliyoruz, bundan sonra da büyümeye devam edecek” dedi. dedi.
Erdoğan, “Şirketimiz geçen yıla baktığımızda yüzde 50 büyüdü. Ondan sonra yine yüzde 50’lik büyümeye ulaşacağız. Dinamik bir ortamdayız. Bu anlamda hem dinamik bir dönemden geçiyoruz hem de Ülke dinamik bir süreçten geçiyor, gelecekte rakamları daha da yüksek seviyelere revize edeceğiz.” söz konusu.
“Bu yatırımın çok yönlü fayda sağlayacağına inanıyoruz”
Dr. Schär Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Werner Strobl, özel beslenme ihtiyaçları olan insanların günlük yaşamlarını iyileştirmeyi kendilerine görev olarak gördüklerini söyledi.
Strobl, “Bu nedenle Schär’ın Türkiye’deki fabrikasıyla birlikte glutensiz ürünlerin daha fazla insana ulaşması çok değerli. Hem buradaki ihtiyaç hem de Türkiye’nin coğrafi konumu dikkate alındığında bu yatırımın çok yönlü katkı sağlayacağına inanıyoruz. yönlü faydalar.
Schär, bu fabrikayla halk sağlığını korurken, ihracat faaliyetleriyle de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Bu aynı zamanda Schär’ın daha fazla ülkedeki glütensiz gıda ihtiyacına yanıt vermeye başladığı ve buradaki insanların hayatlarına dokunabileceği anlamına da geliyor.”